Denna webbplats använder egna och tredjepartscookies, för att webbplatsen ska fungera korrekt och för att generera användningsstatistik.
Genom att fortsätta att surfa förstår vi att du samtycker till vår ookiepolicy

Pintxos: Vad, Var, Hur? Din guide till att uppleva San Sebastiáns berömda pintxos

Inklusive en lista över de 10 bästa pintxos-barerna i San Sebastián 2024

2024-07-11

Du kan inte besöka San Sebastián - och flera andra platser i Baskien - utan att prova några av deras berömda pintxos.

Pintxos är små portioner i storlek med ett mellanmål, som vanligtvis serveras i barer. De skiljer sig från de traditionella spanska tapas genom att de beställs separat från dryckerna (medan tapas ofta serveras gratis när du beställer en drink).

Pintxos uppstod i Baskien, och det finns inget bättre ställe att prova dem än i San Sebastián. De är en av de typiska rätterna du måste prova när du besöker staden.

I denna artikel kommer vi att gå igenom våra favoritbarer så att du kan skapa din egen pintxos-runda genom staden.

Även om pintxos serveras över hela staden (och Baskien), finns de mest traditionella (och bästa) barerna i den gamla stadsdelen i San Sebastián.

Vill du höra mer om pintxos kan du genom Spain is More boka en guidad pintxos-rundtur i San Sebastián

Innan vi dyker ner i våra favorit pintxos-barer i staden finns det några saker du bör veta om pintxos.

Förbered dig på lite kaos

Pintxos-barerna i den gamla stadsdelen kan vara mycket överfyllda, särskilt om du besöker San Sebastián på sommaren eller under en helg då det hålls ett stort evenemang.

Det är värt att vara förberedd på att du kanske inte kan komma in i alla pintxos-barer du vill, eller acceptera att du på vissa ställen måste vänta. För att vara ärlig, det är en del av nöjet!

Det enda alternativet till detta är att gå ut för pintxos en lugnare vardag eller tidigt på eftermiddagen. Men kom ihåg att kaoset är en del av charmen!

Kolla menyerna

Även om alla pintxos på bardisken ser spektakulära ut och väcker dina smaklökar, är vårt bästa råd att kolla menytavlorna i en pintxos-bar.

Några av de bästa pintxos är varma och tillagade på beställning, så de presenteras inte på bardisken.

De flesta pintxos-barer har översättningar på tavlorna på engelska eller menyer på engelska, så det finns ingen ursäkt. Och om du är osäker, kan du alltid fråga!

Beställ i baren

Till skillnad från de flesta barer och restauranger i Spanien, där du får maten serverad vid bordet, måste du själv beställa i baren i pintxos-barer.

När du kommer in i en pintxos-bar, ta ett bord (eller en plats att stå på), titta dig omkring och bestäm dig för vad du vill ha innan du tränger dig fram till baren.

Om du beställer kalla pintxos får du dem serverade omedelbart. Men om du beställer varma pintxos eller något som måste tillagas i köket måste du vänta eller komma tillbaka till baren när det är klart.

Det öppnas en nota, och du betalar i slutet.

 

Denna blogg visar exempel från Spain is More guideboken som alla våra gäster får före sin resa till Spanien. Om du besöker San Sebastián eller den baskiska kusten, kommer guiden att ge omfattande information om regionen. Vi delar med oss av vår stora erfarenhet av norra Spanien så att du kan få den bästa möjliga semestern.

 

De barer vi tycker är de bästa pintxos-barerna i San Sebastián

Även om det finns många barer som serverar pintxos i San Sebastián har vi valt ut några av våra favoriter.

La Cuchara de San Telmo

Santa Korda Kalea, 4, 20003

Vi börjar med den pintxos-bar som bör finnas på alla besökares resplaner i San Sebastián.

La Cuchara de San Telmo kan vara mycket överfylld (av en bra anledning), så det är värt att komma tidigt om du kan. Det är vanligt att det är kö, särskilt eftersom det inte är den största baren.

Men även om du måste vänta, lovar vi att det är värt det. Baren har ett välförtjänt rykte som en av de mest populära pintxos-platserna i staden.

Menyn ändras regelbundet, och till skillnad från de flesta pintxos-barer är nästan allt tillagat på beställning.

Även om allt är bra, skulle vi rekommendera:

  • Cochinillo (Fläskkött)
  • Carrillera de ternera (Nötköttskinder)
  • Pulpo a la parrilla (Grillad bläckfisk)

Txepetxa

Arrandegi Kalea, 5, 20003

I hjärtat av den gamla stadsdelen, på Arrandegi-gatan, ligger Bar Txepetxa. Denna pintxos-bar är berömd för sina ansjovissmörgåsar (anchoas).

De tillagas huvudsakligen på beställning med olika marinader och toppings.

Om du inte gillar ansjovis, är detta kanske inte din bar. De gör dock också bra smörgåsar och har basala saker som kroketter osv.

Sirimiri

C. Alcalde, 4, 20003

Om du letar efter en mer sofistikerad pintxos-upplevelse kan Sirimiri vara platsen för dig.

Det är mer en cocktailbar än en traditionell pintxos-upplevelse, och det finns en matsal om du vill säkra en plats i förväg.

Baren och pintxos presenteras på ett mer samtida sätt, men de är fortfarande autentiska och smakar utsökt.

Bacon Bao är en vinnare för oss. Och när du är där, skulle det vara oförskämt att inte prova en cocktail (eller två).

Borda Berri

Fermin Calbeton Kalea, 12, 20003

Denna livliga pintxos-bar är en av de mest traditionella baskiska barerna i San Sebastián. Traditionell betyder både rustik inredning och meny.

Platsen har en viss charm som lockar både lokalbefolkning och turister året runt.

Menyn är skriven på tavlan som hänger över baren, och den ändras regelbundet efter säsong. Om revbenen (costillas) är tillgängliga är de 100% värda att prova!

Ganbara

C. de San Jerónimo, 21, 20003

Ganbara måste vara med på denna lista eftersom det är en av de bästa platserna i staden att prova en av San Sebastiáns mest berömda rätter: txangurro a la donostiarra!

Txangurro är en typ av krabba från Biscayabukten. Den Donostiarra-stil krabban är vanligtvis fylld, kryddad och bakad i sitt eget skal.

Pintxos-versionen serveras som en tartlett som inte bara ser imponerande ut utan också smakar fantastiskt!

Förutom denna klassiker skulle vi rekommendera sautéade svampar med ägg och räkor.

Bar Néstor

Arrandegi Kalea, 11, 20003

Även om det inte tekniskt sett är en pintxos-bar, kan Bar Néstor inte saknas på vår lista eftersom det helt enkelt är en av de bästa matställena i staden.

Baren är berömd för två saker: sitt kött och sina tortilla.

Deras tortilla är nästan omöjlig att få i San Sebastián. Den är så efterfrågad att baren endast producerar två om dagen (en klockan 13:00 och en klockan 20:00). För att få en bit måste du gå till baren och skriva upp dig på väntelistan.

Lyckligtvis är köttet lättare att få. Du kan boka bord i baren (det är värt att göra eftersom utrymmet är mycket begränsat), och du kommer att få välja från rått kött.

Gandarias

31 de Agosto Kalea, 23, 20003

Om du letar efter en plats som serverar traditionell baskisk mat och som är lite lättare att komma in på, är Gandarias ditt ställe.

De har ett brett urval av pintxos, från de klassiska till portioner av iberisk skinka.

Om du vill ha en mer traditionell matupplevelse finns det också en matsal där du kan beställa à la carte. Annars finns det gott om plats utomhus för att njuta av en drink och några pintxos.

Bar Martínez

31 de Agosto Kalea, 13, 20003

Beläget på 31 de Agosto-gatan har Bar Martínez en lång historia på denna berömda gata i Donostia. Den öppnade sina dörrar i maj 1942 och är fortfarande en av de mest populära platserna i den gamla stadsdelen.

Trots sin historia fusionerar baren tradition med modern gastronomi, full av kvalitet och smak.

Den röda pepparn fylld med bonito (El pimiento rojo relleno de bonito) och Chatka pintxos (krabba) är några av deras utmärkande rätter.

Förutom de kalla pintxos på bardisken, glöm inte att prova de varma rätterna som beställs från tavlan.

La Viña

31 de Agosto Kalea, 3, 20003

Vi avslutar med kanske en av de mest kända barerna i San Sebastián, som är den perfekta platsen att avsluta vilken pintxos-runda som helst.

Några dörrar från Bar Martínez har La Viña fått världsvid erkännande för kvaliteten på sin ostkaka. Den har till och med fått beröm från ABC och New York Times. Kändisar som Woody Allen har till och med ansträngt sig för att smaka den här.

Reklamen talar för sig själv, och det är värt att prova om du kan få en skiva.

Förutom deras världsberömda dessert erbjuder de också ett varierat urval av kalla och varma pintxos som är lika bra.

Tillbaka