Sätta ihop din egen resa; Upplev det bästa av norra Spanien i din egen takt
Semester i Kastilien och León
Kastilien och León är ”världens största museum” enligt många - och vi är beredda att hålla med. Regionens namn betyder slott och lejon och vittnar om ett stridslystet förflutet.
Till ytan är man Spaniens största region, uppdelad i 9 provinser som var och en har sin speciella charm och karaktär.
Den centrala delen består av Mesetan, en torr högplatå på 800 m över havet. De höga slätterna begränsas av bergskedjan Sistema Ibérico i öst, Sistema Central i söder, norrut skiljer de vilda Kantabriska bergen regionen från Biscayabuktens svalare vindar, och i väst gränsar man mot Portugal. Tack vare den skiftande naturen går det alldeles utmärkt att kombinera en avslappnad tillvaro med en aktiv semester. Gå några rundor golf, vandra och cykla (t.ex. pilgrimsresor längs Camino de Santiago), kajaka, klättra och mycket mer.
Kastilien och León har under århundradena varit mitt i maktens centrum på den iberiska halvön, och överallt finns något intressant att upptäcka. Man har flest Unesco-världsarv i Spanien, stoltserar med mer än 300 kastell varav många är sagoslott, oändligt med katedraler, palats och kloster. Ett mycket rikt utbud av historiska skatter väntar på att besökas av dig.
Många produkter från Kastilien och León har ett gulfärgat hjärta på sin förpackning som lyder ”Tierra de Sabor”: land av smak. Detta visar på råvarornas ursprung och att alla led i tillverkningen har gått rätt till - från råvara till färdigt livsmedel. En stor del av befolkningen är engagerade i arbetet på fälten och man kan alltid hitta färska, säsongsbetonade råvaror. Ofta kombinerade med bra tillagat kött av gris, lamm eller nöt.
Den lufttorkade, iberiska skinkan är en av stjärnprodukterna i regionens kök. En stor del av matkulturen vilar på den och många säger att Spaniens bästa kommer härifrån. Den allra finaste heter Jamón Ibérico de Bellota, som kommer från frigående grisar uppfödda enbart på ekollon. Ju längre förädlingstid, desto högre kvalité - ofta tar det upp emot 5 år för en av dessa Gran Reserva-skinkor att hitta sin väg ut i butik. Ett besök på en Asador, en grillrestaurang för bland annat Lechazo al Horno, vedugnsbakat dilamm, är ett måste.
Den andra stjärnprodukten är det röda vinet som är bland Europas bästa. Regionens temperaturskiftningar spelar en viktig roll i framställningen där kalla nätter ger vinodlingarna en chans att återhämta sig efter heta dagar. Vindistrikt som Ribera del Duero, Bierzo, Rueda och Toro har alla skyddad ursprungsbeteckning (Denominación de Origen), då de når upp till vissa högt ställda krav.
Nu är det din tur att lämna Medelhavskusten och bege dig mot landets centrala del för att upptäcka Kastilien och Leóns stora möjligheter, charm och välkomnande folk.
Vår blogg
Genvägen till lycka: Att gå Camino ensam är det bästa sättet att leva här och nu
Ensam på Jakobsvägen
Ikoniska Camino-monument: Järnkorsen
Järnkorsen i Foncebadón: En pilgrims symbol för transformation
Ikoniska Camino-monument: Convento de San Antón de Castrojeriz
Historisk byggnad belägen i den lilla staden Castrojeriz i provinsen Burgos i norra Spanien
Fem skäl att vandra Camino de Santiago off-season
Här listar vi fördelarna med att pilgrimsvandra off-season